Geçici Müteahhitlik Nedir?


Geçici Müteahhitlik Yetki Belgesi;

4708 sayılı Kanunun birinci maddesinin 8/8/2011 tarih 648 sayılı KHK’nin 24. maddesi ile değişik ikinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen şartların (Yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı (''ışıklıkları ve yalnız bir bodrum katının alanı hariç, asma kat ve çatı arasında yer alan mekânlar ve ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen tüm katlarının alanı”) 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda geçici yapı müteahhidi yetki belgesi almak ve mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurmak, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek) yerine getirilmesi kaydıyla kendi yapısını inşa edecek parsel maliklerine verilecek belgedir.

16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrası gereği, ancak sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici olarak yetki belgesi numarası verilmektedir.

Yetki belgesi numarası için müracaat:

Yönetmeliğin 6.maddesi gereği; Yapı müteahhitliği yapmak üzere yetki belgesi numarası almak isteyen gerçek ve tüzel kişi,Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formunu doldurup imzalar. Yapı müteahhidi gerçek kişi ise kayıtlı olduğu meslek odasından müracaat yılı içinde alınmış kayıt belgesinin aslı veya Müdürlükçe onaylı örneğini, tüzel kişi ise meslek odasına kayıt belgesi ile birlikte şirket sözleşmesinin yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi  slını veya Müdürlükçe ya da ilgili Sicil Memurluğunca tasdik edilmiş suretini Form ekinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne vermesi gerekmektedir. Geçici olarak yetki belgesi numarası almak isteyen yapı sahibi tacir olmayan gerçek kişiden meslek odasına kayıt belgesi istenmemektedir. Bu müracaat, elektronik imza usulü ile de yapılabilecektir.

PAYLAŞ: